Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Jarný reštart

  • Ostatná aktualizácia: pondelok, 23. január 2023, 06:36
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobíková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jazyková korekcia PhDr. Bibiána Lojanová

  • 23-január-2023 06:30
Jarný reštart

Naše telo často trpí dôsledkom našich zlých zlozvykov: nepravidelný a málo pestrý jedálniček, fajčenie, nadmerné pitie alkoholu alebo nedostatok pohybu. Z tohto dôvodu má detox pozitívny vplyv pre naše zdravie. Hlavné je, že detox nemá presne stanovenú podobu a môže si ho každý prispôsobiť podľa seba. K detoxu môžeme zaradiť napríklad jednodňovú hladovku, pár dní pôstu, odľahčený jedálniček, konzumáciu zeleninových a ovocných štiav, masáže či iné podobné procedúry. Ide hlavne o zmenu našich návykov. Je teda na nás, aký detox si vyberieme a čo ním chceme dosiahnuť. Musíme si hlavne stanoviť dosiahnuteľné ciele a radšej viacero menších cieľov, ktoré aj ľahšie dokážeme splniť a zároveň nestratíme svoju motiváciu.

Ak chceme začať s detoxom, je dôležité vybrať si správny čas. Určite nie je vhodný, keď sme fyzicky a psychicky nadmerne zaťažení. Ďalší dôležitý krok je zásoba zdravých potravín a odstránenie chutných, ale nezdravých potravín, ktoré by nás mohli lákať pri pocitoch hladu. Môžeme si zabezpečiť nejaké zdravé náhrady sladkostí v prípade silnej chute na sladké. Samozrejme, potrebujeme sa aj dostatočne hýbať, pričom by sme si mali vybrať typ pohybu alebo športy, ktoré nás budú baviť. Našu motiváciu počas detoxu môžeme podporiť príjemnou odmenou po splnení stanoveného cieľa, ako napríklad: masáž, wellness, výlet a pod. Súčasťou očisty by mal byť aj pravidelný relax- ten si tiež musíme vybrať podľa toho, pri akej aktivite by sme vedeli čo najlepšie zrelaxovať. Medzi vhodné relaxačné aktivity môžeme zaradiť napríklad saunu, peeling, vírivku, rôzne typy masáže, otužovanie, pobyt v prírode, dostatok spánku, tanec, počúvanie hudby alebo čítanie knihy a pod.

Je dôležité, aby ste sa počas detoxu cítili každým dňom lepšie, aj keď začiatky vám určite dajú zabrať. Buďte vytrvalí a určite budete spokojní nielen so svojím zovňajškom, ale aj lepším zdravím.

Zdroje:

SOUKUPOVÁ, H., LEBLANC, J. –Jarný reštart, In: Diéta, Ročník: IX, Vydanie: 3/2016, s. 25-27. ISSN 1337-6462.

https://fitshaker.sk/ako-na-zdravy-detox-pozri-tipy-aby-bola-ocista-organizmu-prospesna-a-neuskodila

https://www.svetplodu.sk/clanok/340/jarny-detox-organizmu/

https://www.ta3.com/clanok/198047/detox-co-by-ste-mali-urcite-vediet

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft