Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

ZBAVTE SA SVOJEJ ZÁVISLOSTI

  • Ostatná aktualizácia: nedeľa, 10. júl 2022, 06:27
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: PhDr. Ivana Jenčíková koordinátorka PDP v podmienkach školy, jazyková korekcia článku PhDr. Bibiána Lojanová

  • 05-júl-2022 06:23

ZBAVTE SA SVOJEJ ZÁVISLOSTI. ZLOMTE JU SKÔR, AKO ONA ZLOMÍ VÁS.

S každou cigaretou si skracujete život približne o 5 minút, čo predstavuje v rámci priemerného ľudského života celkovo asi 8 rokov.

Dôsledky fajčenia:

  • Pri vdýchnutí sa dym zdržiava v ústach a hornej časti hrdla. Vstrebáva sa pri tom dávka nikotínu. Nikotín prechádza cez tkanivo ústnej dutiny priamo do krvného obehu.
  • Keď dávka nikotínu doputuje do mozgu, z krvi ho „vylovia“ receptory, ktoré bežne obsahujú látky, ako je dopamín a noradrealín.
  • Nikotín sa na tieto receptory naviaže a vytlačí isté množstvo dopamínu a noradrealínu.
  • Tým sa mení chemické zloženie centrálnej nervovej sústavy a to spôsobuje závislosť.
  • Fajčenie je psychosociálna a fyzická (drogová) závislosť.

Dym z cigariet obsahuje viac ako 4 000 zložiek, z ktorých väčšina je toxická. Cigaretový dym zároveň obsahuje až 40 karcinogénnych látok. Vdychuje ich nielen fajčiar, ale aj všetci v jeho blízkosti. V neposlednom rade je fajčenie aj finančne náročné, daň z tabaku a tabakových výrobkov sa bude naďalej zvyšovať.

Má zmysel prestať fajčiť?

Určite áno. Nič nie je dôležitejšie pre vaše zdravie a pohodu ako vydržať nefajčiť. Podporte svoje rozhodnutie a pevnú vôľu najnovšími poznatkami medicíny a zároveň overenými psychologickými postupmi.

Zanechať fajčenie znamená zníženie rizika vzniku srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny, chronickej bronchitídy, osteoporózy, neplodnosti. Váš dych, vaše vlasy, vaše šaty, váš domov nebude zapáchať. Liečba tabakovej závislosti predstavuje aj ekonomicky efektívny spôsob zníženia výskytu chorôb súvisiacich s fajčením a predčasných úmrtí.

Pri tomto rozhodnutí zmeniť životný štýl vám držíme palce.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft