Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

CHCETE SKONCOVAŤ S FAJČENÍM?

  • Ostatná aktualizácia: nedeľa, 27. január 2019, 20:28
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Alena Michalovová, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 27-november-2016 16:05

Rozhodnutie prestať fajčiť je veľmi ťažké a musíte ho urobiť sami, bez nátlaku, ale aj s pomocou a podporou rodiny, priateľov či kolegov v práci. Ruka v ruke s takýmto rozhodnutím kráča i zmena životného štýlu, napr. aby ste zamestnali ruky, treba sa viac venovať fyzickej aktivite, športu a upraviť musíte aj jedálny lístok s dostatočným pitným režimom. Pripravte sa na to, že vaše telo bude bojovať a snažiť sa dostať spod vplyvu nikotínu, čo sa prejaví abstinenčnými príznakmi. Naplnenie rozhodnutia prestať fajčiť si teda vyžaduje poriadnu dávku trpezlivosti, pevnej vôle a pozitívneho myslenia.

Fajčenie je návyk so závažnými následkami. V momente, keď fajčiar fajčí cigaretu, stúpa mu tlak, zrýchľuje sa tep a v krvi klesajú hodnoty kyslíka. Príznakmi fajčenia je trvalý kašeľ alebo chronická bronchitída, niekedy pneumónia, chrapot, bolesti v krku, zápach z úst a zažltnuté zuby, predčasné šedivenie či strata vlasov a tvorba vrások. Fajčenie je silná závislosť, nikotín z tabaku má fyzické účinky nielen v celom tele, ale takmer priamo vstupuje do mozgu, kde dočasne spôsobí zlepšenie nálady a potláča pocit úzkosti.
Ak sa teda pokúsite prestať fajčiť, upokojiť napätie, nervy a neovládateľnú túžbu zapáliť si, vám môžu pomôcť niektoré doplnky v kombinácii s prostriedkami proti fajčeniu, napr. nikotínovou žuvačkou alebo náplasťou.

AKO SKONČIŤ S FAJČENÍM?
Skúste sa zamyslieť nad tým, prečo vlastne fajčíte a hľadajte motiváciu pre skoncovanie s ním.
•    Ak fajčíte preto, aby ste zamestnali svoje ruky, skúste sa hrať s ceruzkou alebo sa venujte ručným prácam. Robte všetko preto, aby ruky mali čo robiť a vy ste nemuseli myslieť na cigarety.
•    Ak potrebujete mať v ústach cigaretu pre upokojenie, skúste ju nahradiť žuvačkou, sem-tam zahryznite do surovej zeleniny alebo cereálnej tyčinky. Vyhýbajte sa maškrtám s prázdnymi kalóriami.
•    Ak sú cigarety pre vás povzbudením, skúste ísť na svižnú prechádzku alebo sa prebehnite do schodov, prečítajte si knihu.
•    Ak je fajčenie pre vás uvoľňujúcim prostriedkom od stresu, skúste ho vymeniť za cvičenie alebo spomínanú prechádzku či masáž.
•    Ak fajčíte pre dobrú náladu, skúste nájsť potešenie v iných činnostiach, situáciách. Vyhýbajte sa priestorom, kde sa fajčí. Choďte do kina, do obchodu, do múzea alebo na koncert či do divadla.
•    Ak je pre vás fajčenie zvykom, vyhýbajte sa posedávaniu v prostredí, kde zvyknete fajčiť a aj priateľom, ktorí fajčia. Ak fajčíte pri raňajkách, ale nikdy nie v posteli, doprajte si niekoľko dní raňajky do postele.
•    Keď cítite nutkanie fajčiť, skúste sa niekoľkokrát zhlboka nadýchnuť s prestávkou medzi každým nádychom.
Ak sa vám nepodarí skončiť s fajčením na prvýkrát, nezúfajte a skúste to znova. Mnoho ľudí nezožne slávu na prvý raz, ale dá sa to zvládnuť. Vráťte sa späť do svojho odvykacieho režimu.
Trávte viac času s priateľmi alebo kolegami, ktorí nefajčia. Odvykanie si od nikotínu predstavuje veľkú zmenu v živote a veľmi pevné nervy. Veľmi dobre viete, že o fajčení sa nediskutuje. Zdržujte sa na miestach, kde je fajčenie zakázané. Nikdy predsa nemôžete fajčiť v divadle či v obchode, ani v mnohých štandardných reštauráciách. Musíte to akceptovať. Skúste sa pobiť so svojou závislosťou hlavne kvôli sebe, dokážte si, že viete zaťať zuby a že vaše zdravie je to najcennejšie čo máte.
Keď prestanete fajčiť, už po 20 minútach klesnú hodnoty tlaku krvi a pulzu, zlepší sa krvný obeh v končatinách.
Po 8 hodinách sa hladina kyslíka v krvi vráti do normálu a súčasne začne klesať i pravdepodobnosť vzniku infarktu srdcového svalu.
Po 24 hodinách sa z tela vylúči oxid uhoľnatý a pľúca sa začnú čistiť od hlienov a iných sekrétov.
Po 48 hodinách už v tele nie je nikotín, zlepšia sa chuťové a čuchové vnemy.
Po 72 hodinách sa rozšíria priedušky, ľahšie dýchate a máte pocit prílivu novej energie.
Po 2 až 12 týždňoch sa v celom tele zlepší cirkulácia krvi, po 3 až 9 mesiacoch ustúpia dýchacie problémy, ako kašeľ, skrátený dych a pískanie, celková funkcia pľúc sa zlepší o 5 až 10 percent.
Po 5 rokoch nefajčenia klesne riziko infarktu srdcového svalu asi na polovicu, no a keď vydržíte, tak po 10 rokoch sa dopracujete k tomu, že riziko vzniku rakoviny pľúc klesne asi na polovicu a riziko infarktu na takú istú úroveň, aká je u človeka, čo nikdy nefajčil.
TAK DO TOHO!

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft